De ce se formează calculii renali?
Boala litiazică afectează 10% din populația din Romania, cu doi bărbați afectați pentru fiecare femeie. Calculii se formează în rinichi, care este stația de epurare a corpului. Cauzele calculilor sunt în principal o alimentație nesănătoasă (exces de proteine animale, sare, zahăr, uneori lactate) și, de cele mai multe ori, o hidratare insuficientă. Acești factori pot fi agravați de anomalii anatomice sau o predispoziție genetică. Calculii sunt pietre, mai mult sau mai puțin mari, mai mult sau mai puțin dure în funcție de compoziția lor: oxalat de calciu (85%), acid uric (10%) sau fosfați (în principal în cazul infecțiilor urinare).
Ce este o colică renală?
Acești calculi formați în rinichi se pot deplasa și pot obstrucționa ureterul, declanșând colica renală, o durere bruscă, uneori foarte violentă, cauzată de distensia căilor urinare deasupra obstacolului. În absența schimbării dietei, riscul de recidivă este mare, de aproximativ 50%, de aceea este importantă evaluarea și supravegherea.
În cazul unei colici renale confirmate, spitalizarea este necesară în caz de dureri persistente în ciuda tratamentului, dar și în caz de febră sau absență a urinei timp de mai multe ore.
Care sunt tratamentele disponibile?
Calculii mici (sub 7 mm) pot uneori să fie eliminați spontan, migrând de-a lungul ureterului până la vezică. Dacă calculul nu se elimină într-un timp rezonabil, dacă este prea mare sau în caz de dureri greu de calmat, se vor propune unul sau mai multe tratamente chirurgicale în funcție de dimensiunea și localizarea calculului: litotripsie, ureteroscopie sau tratament percutanat.
Cum se pot evita calculii?
Sfaturile dietetice sunt indispensabile pentru a evita recidiva. Ele vă vor fi oferite după tratament de către urologul dumneavoastră, uneori completate de un nefrolog sau de un dietetician, în funcție de rezultatele bilanțului biologic și de natura calculului, dacă a putut fi analizat. În primul rând, este necesar să se crească aportul de lichide zilnic la 2 litri pe zi, mai mult în caz de căldură intensă, să se reducă consumul de proteine animale, zaharuri și sare și să se mărească consumul de fibre și fructe (în special citrice), asigurând totodată un produs lactat la fiecare masă.
